2020: een jaar voor meer Compassievolle Communicatie

2020: een jaar voor meer Compassievolle Communicatie

Hoera! Een nieuw jaar en dus een nieuw hoofdstuk voor ons allemaal. Afhankelijk van de uitdagingen die 2019 ons heeft gegeven kan dit nieuwe hoofdstuk variërende titels hebben. Misschien dat jouw titel bestaat uit de hoop om meer vanuit verbinding met jezelf te kunnen leven? Meer waardering en acceptatie voor het leven te kunnen ervaren?

Mijn doel? Meer zelf-verbinding, maar wat is dat?
In 2019 heb ik geleerd om steeds meer bij mijn eigen machteloosheid en frustraties te kunnen blijven. Of om het in Geweldloze Communicatie terminologie uit te drukken:
om te rouwen om onvervulde behoeftes op een manier die mij dient. Ik zie dit vermogen steeds meer als een vaardigheid die geleerd kan worden. 

Het kunnen rouwen om onvervulde behoeftes vraagt voor mij om onder andere het erkennen van mijn behoeftes. Dit brengt mij meer verbinding met mezelf en daarmee vrede.
Maar wat is die zelf-verbinding nou eigenlijk? Onlangs gaf ik een try-out bij een kleinschalige zorginstelling en een deelnemer reageerde plotsklap met de vraag:

“Je hebt het over zelf-verbinding en dat dit voor jou de basis is van samenwerking in een team. Hoe weet ik wat zelf-verbinding is? Het is zo’n abstract begrip’. Ik heb behoefte aan vertrouwen en samenwerking.”

‘Juist aandacht’ aan jezelf

Ik merkte even te moeten zoeken naar woorden om uitdrukking te geven aan wat zelf-verbinding voor mij betekent. Zelf-verbinding is het kunnen geven van iets wat in het boeddhisme wordt omschreven als ‘juist aandacht’ aan jezelf.  David Richo, een Amerikaanse psychotherapeut, heeft in zijn boek ‘How to be an adult in relationships’ het begrip ‘juist aandacht’ toegelicht aan de hand van vijf belangrijke behoeftes die ons helpen om diepte en vertrouwen te ervaren in onze relaties. En om te beginnen, die met onszelf.

De 5 A’s zijn:

  1. Attention:
    Refereert naar het bewustzijn van anderen, maar ook onszelf. Vaak zijn we bekwaam in het geven van zorg aan anderen, maar missen we vanuit welke behoefte we dat doen.  Aandacht betekent ook het observeren van eigen gevoelens, gedachten en behoeftes door deze bijvoorbeeld op te schrijven.

2. Acceptance:
    Betekent gezien worden vanuit liefde, respect en begrip. Acceptatie betekent ook de
    werkelijkheid concreet observeren en hiervandaan handelen (verzoeken doen).

    Ons vermogen om anderen te accepteren is ook belangrijk. Maar al te vaak 
   interpreteren we acceptatie als instemming of berusting of het accepteren van
   onacceptabel of kwetsend gedrag van anderen. Acceptatie betekent dat je de waarheid
   van de andere persoon ziet, de waarheid van je relatie met hen, en dan handelt op basis van die waarheid.

3. Appreciation:
   
Jezelf en anderen waarderen. Dit geeft ons een goed gevoel en verdiept onze
    respectvolle verbinding met anderen.


 4. Affection:

komt van het woord ‘affect’ of gevoel. Als mensen hebben we emotionele, spirituele en fysieke genegenheid nodig. Genegenheid omvat de drie sleutels van aandacht, acceptatie en waardering, maar het vereist ook enkele directe gedragingen die ons het bewijs van deze dingen tonen. Genegenheid staat op de vierde plaats in deze sleutels omdat het voortkomt uit de eerste drie. Zonder de eerste drie zal affectie niet veilig aanvoelen.

5. Allowance:

Betekent jezelf (en ook de ander) te laten zijn zoals je bent en die is. Te veel regels, vereisten en verwachtingen dwingen ons anders te worden dan hoe we zijn. Allowance ​​betekent dat we de andere persoon niet proberen te beheersen en dat we de andere persoon niet toestaan ​​ons te beheersen. We ontkennen niet de individualiteit van beide personen. Toestaan ​​heeft veel overeenkomsten met acceptatie. We proberen de gevoelens van de ander niet te veranderen of te dwingen dingen te doen die zij ondraaglijk of vernederend vinden. We proberen niet om hun persoonlijkheid of overtuigingen te veranderen, of ze de schuld te geven of te beoordelen op fouten of verschillen. Toestaan ​​is de essentie van onvoorwaardelijke liefde.

Door onze ervaringen te erkennen, begrijpen we welke behoeftes voor ons belangrijk zijn en kunnen we op een verbindende manier verzoeken doen om de behoeftes te laten vervullen. 

Training: compassievolle Communicatie in Samenwerking met Sense Aandachttraining

De ontwikkeling van deze 5 A’s komt aan bod in de verdiepingstraining ‘Compassievolle Communicatie, wat gebaseerd is op Geweldloze Communicatie. Nieuwsgierig, klik hier om meer te lezen en je aan te melden. Zodra de data bekend zijn zullen we dan contact met je opnemen.

Neem voor vragen gerust contact met mij op: shekibomran@gmail.com of
info@sense-aandachttraining.nl

Klik hier voor meer informatie

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.