Workshop Geweldloze Communicatie voor Jongeren

Hoe ga je om met gevoelens als schaamte, boosheid en jaloezie? En hoe bouw je vriendschappen; waarin je de veiligheid ervaart om helemaal jezelf te kunnen zijn.

Met Geweldloze Communicatie leren wij jongeren op een speelse en praktische manier vaardigheden in empathie, begrip en (zelf)vertrouwen. Hiermee kunnen ze in verbinding blijven met zichzelf en anderen; ook bij triggers en in moeilijke situaties.

Het resultaat: een basis van zelfverbinding en (zelf) vertrouwen; voor nu en je toekomst.

Deze gratis achtweekse workshop is geschikt voor de leeftijdsgroepen: 12-14 en 15-16 jaar. Via stichting de Magische Poort kunnen jongeren die opgroeien in structurele armoede aan deze en soortgelijke workshops gratis deelnemen. Kijk hier voor de workshop voor kinderen (7-11 jaar).

Wat houdt de training in?

Voor jongeren is de periode rond de pubertijd belangrijk. Het is een periode waarin een lichamelijk, geestelijk en emotionele vorming plaatsvindt. Jongeren doorlopen veel verandering en hebben hierbij veel behoefte aan o.a.: erkenning, veiligheid en vertrouwen in hun omgeving. Wanneer deze behoeftes niet vervuld worden ontstaan er frustraties (bijvoorbeeld situaties thuis of op school) en kunnen jongeren vastlopen en/of veel negatieve emoties ervaren. Het kan dan lastig voor ze zijn om opnieuw vertrouwen op te bouwen.

Met Geweldloze Communicatie kunnen jongeren vroegtijdig vaardigheden aangeleerd krijgen om ‘in verbinding met zichzelf’ te blijven. Ook bij uitdagende situaties. Op die manier kan er een duurzame basis van zelfverbinding en vertrouwen ontstaan en ontwikkelen ze vaardigheden om zichzelf op een verbindende manier te (blijven) uiten in relatie tot anderen.

" Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishments and the other by acts of love. Power by love is a thousand times more effective and permanent than the one derived from fear of punishment "

M. Ghandi

Het Geweldloze Communicatiemodel draagt hieraan bij door het geven van de volgende concrete handvatten:

 • Directe verbinding aanbrengen in de communicatie.
 • Het begrip naar elkaar verbeteren.
 • Het creëren van win-win situaties.

Aanbod

De workshops bestaan uit een 8 weeks leergang van 2 uur per week voor twee verschillende leeftijdscategorieën:

 • Leeftijdscategorie: 12-14 jaar
 • Leeftijdscategorie: 15-16 jaar

De groep gaat door bij 5 deelnemers. Met een maximum van 12 deelnemers per groep.

Leerplanning van de training geweldloze communicatie

In het eerste blok van vier weken wordt door middel van samenvattingen uit het werkboek uitleg gegeven over de basishouding:

 • ‘Aan’ of ‘uit’ staan
 • Gevoelens en behoeftes
 • Wat empathie wel en niet is
 • Het uitgangspunt van verantwoordelijkheid in Geweldloze Communicatie.

In het eerste blok van vier weken wordt door middel van samenvattingen uit het werkboek uitleg gegeven over de basishouding:

 • ‘Aan’ of ‘uit’ staan
 • Gevoelens en behoeftes
 • Wat empathie wel en niet is
 • Het uitgangspunt van verantwoordelijkheid in Geweldloze Communicatie.

In blok twee behandelen we de vier-stappen uit het communicatiemodel van Marshall Rosenberg: observatie, gevoel, behoefte en verzoek. Door het gebruiken van praktijkvoorbeelden en herhaling worden de vier stappen eigen gemaakt.

Wanneer er echt contact is met jezelf, weet jij wat klopt voor jou en wat niet. In het derde blok werken we met de kracht van taal om iedere keer bij vertrouwen in jezelf uit te komen. Er wordt geoefend om vanuit ‘Giraffe-taal’ te communiceren naar eigen verwachtingen en overtuigingen.

In het vierde blok wordt de vier-stappendans gebruikt om empathie te ervaren in het contact met de ander. ‘Giraffe-taal’ maakt het enerzijds mogelijk meer vertrouwen in anderen te ervaren en ook zelf betrouwbaar te zijn voor anderen. Dit wordt op een speelse manier uitgelegd aan kinderen aan de hand van de handpoppen: Jakhals en Giraffe.

Gratis workshop

In samenwerking met Stichting de Magische Poort & Stichting Leergeld

Stichting de Magische Poort voor Kinderen biedt scholingstrajecten voor kinderen en jongeren die opgroeien onder omstandigheden waarin de ouders het niet breed hebben. Dit maakt het soms lastig om met elkaar in de verbinding te blijven. Met Verbindende Communicatie leren kinderen vaardigheden in empathie, om zo begrip te hebben voor zichzelf en anderen. Door kinderen in hun kracht te zetten, geloven wij waarde te kunnen toevoegen aan hun toekomst en de maatschappij.

magische poort copy

Deze workshop is gemaakt in lijn met de brancheorganisatie Centre for Non violence Communication CNVC en de trainer, Shekib Omran, is aangesloten bij het centraal Register Kort Beroepsonderwijs.

Aanmelden

Interesse? Klik hieronder om jezelf of je kind aan te melden. Heb je vragen of wil je eerst overleggen of deze workshop geschikt is voor je kind? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies door te mailen naar info@communicate4life.nl of te bellen naar 0652482863.

Geweldloze Communicatie is effectiever wanneer het door een gemeenschap beoefend wordt. Daarom bieden we ook trainingen aan voor ouders/ families en scholen. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmeldformulier