Wat is Geweldloze Communicatie?

Geweldloze Communicatie is een vaardigheid gericht op het brengen van verbinding bij conflicten en vinden van win-win oplossingen. Het gedachtegoed is gebaseerd op de universele behoeftes die we als mens gemeen hebben. Met Geweldloze Communicatie kunnen we het denken, taal en macht op een manier gebruiken die leidt tot concrete verheldering, win-win situaties en verbinding in relaties. Wanneer je een gesprek kunt hebben op ‘behoefteniveau’, is er ruimte voor wederkerige verbinding.

" Vooroordelen, net als oordelen, zijn tragische uitingen van onvervulde behoeften "

Marshall Rosenberg

Visie

Geweldloze Communicatie geeft handvatten voor vraagstukken als:

  • Hoe kan ik op een verbindende en levenverrijkende manier feedback en evaluatie geven?
  • Hoe zeg ik nee zonder over de ander heen te walsen.
  • Hoe kan ik empathisch luisteren en eerlijk uiten, zodat hij bijdraagt aan verbinding.
  • Hoe blijf ik in verbindende communicatie met mezelf en de ander, ook bij triggers.

Vanuit de intentie om te begrijpen en op een compassievolle manier samen te leven heeft Marshall Rosenberg het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie ontwikkeld. Volgens Rosenberg is alles wat we wel of niet doen, zeggen of niet (durven te) zeggen een poging om een behoefte te vervullen. Geweldloze Communicatie geeft aan de hand van de vier componenten, praktische vaardigheden om empathisch te luisteren en eerlijk te uiten, zodat er een diepere verbinding kan zijn.

Het vier-stappen model van Marshall Rosenberg

  1. Waarneming: een zuivere observatie (kan ook een eigen gedachte zijn)
  2. Gevoel: een emotie die opkomt bij de waarneming
  3. Behoefte: wat voor ons belangrijk is; verlangen, waarde en/of normen
  4. Verzoek: concrete actieverzoeken aan onszelf, de ander of anderen waar het leven door verrijkt zou worden.

Het CNVC

Aan de hand van dit model van Marshall Rosenberg en de door hem opgezette, internationale organisatie‘ Centrum for Nonviolent Communication (CNVC) zijn diverse programma’s, trainingen en leertrajecten ontwikkeld. Communicate4life is lid van de CNVC en de Nederlandse Kring voor Geweldloze Communicatie

Giraffe en jackhalzen taal

Kenmerkend voor het werk van Rosenberg is het uitbeelden van voorbeelden door het gebruik van de jakhals en de giraffe handpoppen. De giraf beschikt een klein, maar extreem krachtig hart en kan heel goed haar grenzen bewaken. Giraffetaal staat symbool voor de intentie om te verbinden en empathisch aanwezig te zijn met de behoeftes. De jakhals, heeft een goed ontwikkelde gehoor- en reukzin, waarmee hij op grote afstand gevaar kan herkennen en voedsel ontdekken.

De jakhals illustreert een manier van communiceren die we meestal meer gewend zijn: automatische reacties, oordelen over jezelf en anderen, vergelijken, analyseren, manipuleren, te generaliseren etc. Vaak hebben deze reactie te maken met boosheid, angst, schuld en schaamte. In ons allemaal zit een jakhals én een giraffe. Tijdens de trainingen en workshops leer je beiden te herkennen en er op een vriendelijke manier mee om te gaan.

Wat biedt Communicate4Life?

Wij van Communicate4Life bieden trainingen en workshops Geweldloze Communicatie en Compassievolle Communicatie aan voor zowel kinderen, jongeren en volwassenen als Incompany trainingen toegespitst op de betreffende bedrijfsvoering.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer lezen over Geweldloze Communicatie? Klik hier om meer te lezen over de grondlegger Marshall Rosenberg en klik hier voor een verzameling van de meest relevante literatuur, artikelen en video’s. Heb je vragen? Stel je vraag hier of bel gerust voor vrijblijvend advies.