Marshall Rosenberg grondlegger Geweldloze Communicatie

Marshall Rosenberg (Canton, Ohio 6 oktober 1934 – 7 februari 2015) was een Amerikaanse psycholoog en is de grondlegger van Geweldloze Communicatie en tevens oprichter van het Internationale Centre for Nonviolent Communication.

Levensdoel: minder geweld

Marshall Rosenberg groeide op in Detroit in een milieu waarin veel sprake was van fysiek geweld, discriminatie en racisme. Iedere dag werd hij geconfronteerd met geweld waardoor hij zich begon af te vragen waarom mensen dat doen. Het viel hem op dat sommige mensen emotioneel verharden, waar anderen in staat zijn om vanuit mededogen om te gaan met zichzelf en anderen.

Dit was zijn inspiratie voor een levenslange zoektocht naar de fundamentele vragen:

  • Hoe komt het dat we geweld en lijden kunnen creëren, zelfs voor de mensen waar we van houden?
  • Hoe kan het dat sommige mensen in staat zijn om mededogend te blijven, zelfs onder de meest uitdagende en gewelddadige omstandigheden?

" Elke boodschap, ongeacht de content, is een uiting van een behoefte "

Marshall Rosenberg

Rosenberg kwam tot de ontdekking dat er veelal sprake is van (voor) oordelen, evaluaties of interpretaties wat ons vervreemd van het leven in onszelf of anderen. Wanneer deze verbinding eenmaal verbroken is, zijn we makkelijker in staat om gewelddadig te handelen. Geïnspireerd door vele anderen; waaronder economen, pedagogen en psychologen, leidde de zoektocht van Marshall uiteindelijk tot de ontwikkeling van Geweldloze Communicatie en zijn befaamde model:

  • Waarneming:  wat we zuiver observeren noemen (niet hoe we daarover oordelen)
  • Gevoel:  hoe we ons voelen bij die waarneming (niet hoe we erover
  • Behoefte:  als basis van wat we voelen (verantwoordelijkheid nemen)
  • Verzoek:  concrete actie voorstellen om het leven te verrijken (geen eis)