Samenwerking binnen nieuw team bevorderen

Samenwerking binnen nieuw team bevorderen

Een verbindende communicatietraining bij Puer Lifestyle.

Trainer Shekib Omran bij de Incompany training Geweldloze Communicatie bij Puer Lifestijl In Gorredijk, Friesland.

Het samenbrengen van verschillende mensen, met verschillende werkverledens, achtergronden en expertises, die hun dagelijkse werkvreugde moeten halen uit het behalen van hetzelfde einddoel is een uitdaging. Zeker, als het ook nog eens gaat om een kleinschalige zorginstelling. Teambuilding, vertrouwen en een open en eerlijke communicatie is essentieel. Om het snelgroeiende team van Puer leven in stijl hierin te begeleiden is er een training ‘verbindende communicatie’ gegeven.

Puer leven in stijl is een kleinschalig zorginstelling die 24-uurs en ambulante zorg biedt aan zorgvragers met diverse nationaliteiten, hulpvragen en achtergronden. Hetgeen waardoor ze veel zorg en aandacht vragen en verdienen. In 2019 ben ik met ze in contact gekomen toen er gezocht werd naar enthousiaste medewerkers. De organische manier van werken, de zorg die geboden wordt, maar ook de visie om het welzijn te bevorderen door het gebruik van organische en lokale voeding, maakten dat ik geïnspireerd raakte om meer bij Puer Leven in stijl te willen doen. Dat dachten meer, en de zorginstelling groeide snel waarna zich een bijna volledig nieuw team is gaan vormen.

Van team naar synergie

Het is een uitdaging om als team, door ontwikkelfases heen, tot een samenwerking te komen die energie geeft en de creativiteit vergroot. Vooral als het gaat om het bieden van zorg aan mensen die last hebben van o.a. sociale angsten, is het belangrijk om als zorgverlener een belangrijke basis te hebben in zelfcompassie. Een sterke basis, met name in de eigen levenslijn en de eventuele moeilijkheden daarin, is essentieel omdat je in de zorg als mens voortdurend gespiegeld wordt.

Professionaliseringstraject aan de hand van Geweldloze Communicatie

In de loop van de maanden is er kernteam gevormd en vanaf maart 2020 ben ik gestart met een professionaliseringstraject aan de hand van Geweldloze (ook wel Verbindende) Communicatie.

In de eerste maanden is het team vooral gaan oefenen met de basisprincipes van Mindfulness en (zelf) compassie. Vervolgens zijn we gaan werken met de vier componenten van Geweldloze Communicatie;

  • de waarneming (vrij van interpretaties)
  • gevoelens (anders dan gedachten)
  • behoeftes (anders dan strategieën om deze in te vullen)  
  • strategieën (anders dan eisen)

Hoe los je conflicten op? Wat is werkelijk empathisch luisteren, naar jezelf en de ander? Hoe ga je om met boosheid en waar komt die vandaan? Hoe kun je op een manier samenwerking die leidt tot energie, eigenaarschap en creativiteit?

Meer vertrouwen, verbinding en professionalisering binnen het team

Door het oefenen in Geweldloze Communicatie hebben we gekeken naar in hoeverre oordelen en interpretaties al verweven zitten in onze taal en ook hoe die kunnen leiden tot misverstanden. Het gebruiken van de waarneming, op een manier die vrij is van oordelen, is vooral een proces van bewustwording. Ook is er gekeken naar zelfcompassie en waarom het van belang is om eerst empathie (erkenning) te hebben voor je eigen gevoelens en behoeftes, voordat je empathie aan de ander wilt geven. Op deze manier hebben we in nog maar drie groepsbijeenkomsten al veel groei, vertrouwen, verbinding en professionalisering kunnen waarborgen.

Het brengt me veel inspiratie, enthousiasme en met name hoop (dat dit bij andere organisaties ook mogelijk is) om met dit project aan de slag te mogen.

Wordt vervolgd!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.